GPS Tracker til familiens beste venn

I denne bloggen vil vi kikke litt nærmere på sporingsutstyr for hund og katt, hvilke ulike typer teknologi som finnes. Hva passer best for akkurat din kjæreste venn?

Teknologien går med stormskritt og det kommer stadig nye løsninger som kan være vanskelig å holde seg oppdatert på. Siste skrik for mennesker har vært såkalte wearables, du kjenner dem kanskje som Apple sin smartklokke eller forskjellige treningsarmbånd. Fellesnevneren er at det er bærbare enheter som er koblet til internett for å gi brukeren ulik informasjon om aktiviteter man foretar seg.

Nå har teknologien også kommet i løsninger for kjæledyr og vi kan dele den inn i tre hovedtyper:

Radio Trackere er ikke koblet til internett og bruker radiosignaler for å vise deg hvor dyret befinner seg. De har begrenset rekkevidde tilsvarende en walike talkie, og benyttes ofte av jegere som befinner seg i områder uten mobildekning. Løsningen er kostbar og mindre egnet til små dyr.

Bluetooth Trackere kan ikke sende informasjon på egenhånd, men er avhengige av å kommunisere med en mobiltelefon for å sende data. Det betyr at rekkevidden blir svært begrenset, ofte ikke mer en 20-30 meter. Hvis kjæledyret kommer lenger unna vil enheten miste kontakt og du vil ikke kunne få informasjon fra enheten.

GPS Trackere fungerer som en egen liten mobiltelefon. Den har eget SIM kort, GPS antenne og batteri og kan sende deg informasjon så lenge den har mobildekning. Disse Trackerne har en rekke funksjoner som passer godt for kjæledyr, de er små, vanntette og gir deg en rekke nyttige opplysninger.

Vi har testet alle løsningene på markedet og kommet til at den best egnede for kjæledyr er GPS Trackeren, hvis du skal bruke den utendørs i befolkede områder med mobildekning.

Hva slags informasjon kan jeg få fra enheten og hvordan fungerer den?

GPS Trackeren er i prinsippet en mobiltelefon som snakker med basestasjonene til mobiloperatøren, akkurat som telefonen din. Den har i tillegg en GPS antenne som ved hjelp av satellitter vet akkurat hvor den befinner seg. Denne posisjonen sender GPS Trackeren videre til deg ved hjelp av det innebygde SIM kortet.

Det er kun selve posisjonen som sendes, og resten av de praktiske funksjonene ligger i en app du får tilgang til fra din mobiltelefon. Når du åpner appen kan du se hvor GPS Trackeren befinner seg akkurat nå, men du kan også benytte en rekke andre funksjoner som f.eks:

Historikk: Se hvor dyret har vært de siste 3 månedene
Ruteavspilling: Se ruten dyret tok en enkelt dag
Trygge områder: Sett opp et trygt område og få varsel om dyret går utenfor området

Er det vanskelig å bruke systemet?

Selve GPS Trackeren kommer ferdig satt opp med eget SIM kort. Det eneste du trenger å gjøre er å lade enheten med ladekabelen som følger med. Du trenger en smarttelefon for å få tilgang til appen, men det spiller ingen rolle om du bruker iPhone eller en Android telefon. GPS Trackeren kommer med en enkel bruksanvisning på norsk, og du kan også kontakte oss å få hjelp hvis du lurer på noe.

GPS Trackere kan benyttes til både hunder og katter, men det er først i den senere tid løsningene er gode nok for aktiv utendørs bruk. Tidligere var enhetene store og klumpete med dårlig batterilevetid og de tålte ikke en vannsprut. Dagens modeller er vanntette (IP67), små og nette, og kan leve i 3-5 dager før du må lade dem opp. Batterienes levetid påvirkes av hvor ofte du vil at GPS Trackeren skal sende posisjonen sin og det styrer du selv fra appen.

Er det forskjell på systemet for hund eller katt?

Selve appen er lik, og det eneste du trenger å tenke over er dyrets størrelse. De minste hunderasene bruker ofte enhetene som også passer til katter. Forskjellen er hvordan eieren bruker informasjonen.

På grunn av båndtvang store deler av året er de fleste hunder under oppsyn av eier hele tiden, men hunder har et innebygget jaktinstinkt, som gjør at de kan finne på å stikke av for å utforske på egen hånd. De løper som oftest ikke langt, men noen hundre meter kan være nok til at du ikke finner hunden hvis den har funnet en ny lekekamerat inne i en hage ute av ditt synsfelt. Med GPS Trackeren i halsbåndet kan du åpne appen på mobiltelefonen og se på kartet akkurat hvor hunden befinner seg.

Utekatter lever et ganske annet liv enn en hund og går ofte rundt i nabolaget på egenhånd. De kan være borte i flere døgn og får seg ofte reservefamilier hvor de får en kopp melk og litt kos. Her kan de oppholde seg en stund før de flytter hjem igjen. Med en GPS Tracker i halsbåndet kan du enkelt se ruten katten har tatt i nabolaget og hvor den befinner seg akkurat nå. Mange katteeiere som skal reise bort en liten tur vil gjerne slippe katten inn før de drar, slik at venner kan komme innom å fylle på med mat og vann. Da passer det dårlig hvis katten er ute på vift og du ikke får lukket den trygt inn før du reiser.

I de kommende bloggpostene vil vi holde deg oppdatert på hvordan andre dyreeiere har glede av GPS Tracker i sin hverdag, nye produkter og tester og vise hvordan du kan få mest mulig ut av en slik løsning. Håper å se deg igjen ved neste oppdatering.

Ha en fin dag, og kos deg med kjæledyret ditt.